Kategorie sklepu

Marka

Optima

Opis produktu

Klinicznie udowodniono, że sterole roślinne obecne w Optima Cardio obniżają poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Produkt do smarowania pieczywa.

30g to dzienna zalecana porcja Optimy Cardio Potas+.

Efekt obniżenia poziomu cholesterolu o 7-10% uzyskuje się w ciągu 2-3 tygodni przy konsumpcji od 1,5 do 2,4 g steroli roślinnych dziennie, czyli 2-4 kromek pieczywa posmarowanego margaryną Optima Cardio Potas+. Spożywanie Optimy Cardio Potas+ przez osoby zażywające lekarstwa obniżające poziom cholesterolu powinno być skonsultowane z lekarzem. Istnieje wiele czynników ryzyka chorób serca. Zmiana jednego z nich nie daje pełnej gwarancji obniżenia ryzyka.

Składniki

roślinne estry sterolu (sterole roślinne 5,4%)

regulator kwasowości (kwas cytrynowy)

woda

Zawartość tłuszczu: 60%

oleje i tłuszcze roślinne (rzepakowy, palmowy, kokosowy)

witaminy (A, D)

chlorek potasu

barwnik (karoteny)

aromat

emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny)

przeciwutleniacz (mieszanina naturalnych tokoferoli, estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego)

Adres producenta

Bunge Polska Sp. z o.o.
ul. Niepodległości 42,
88-150 Kruszwica,
Polska

Adres zwrotny

Bunge Polska Sp. z o.o.
ul. Niepodległości 42,
88-150 Kruszwica,
Polska

Przechowywanie

Przechowywać w lodówce w temperaturze od +4°C do +10°C.

Wartości odżywcze /100 g
Wartość energetyczna 2220 kJ / 540 kcal
Tłuszcz 60 g
w tym kwasy tłuszczowe:
- nasycone (z wyłączeniem 5,4 g steroli**) 18 g
- jednonienasycone 30 g
- wielonienasycone 12 g
Węglowodany w tym 0 g
- cukry 0 g
Białko 0 g
Sól 0 g
Witamina A 900 µg (113%*)
Witamina D 7,5 µg (150%*)
Potas 300 mg (15%*)
*% referencyjnych wartości spożycia
100 g produktu zawiera 5,4 g steroli roślinnych oraz 2,5 g kwasu alfa-linolenowego (Omega 3).
**Sterole roślinne nie wnoszą udziału do wartości energetycznej.
Polecane produkty