Marka
Optima Cardio
Opis produktu
Klinicznie udowodniono, że sterole roślinne obecne w Optimie Cardio obniżają poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca.
30 g to dzienna zalecana porcja Optima Cardio zawierająca dawkę steroli roślinnych 1,6 g.
Efekt obniżenia poziomu cholesterolu 07-10 % uzyskuje się w ciągu 2-3 tygodni przy konsumpcji od 1,5 do 2,4 g steroli roślinnych dziennie, czyli 2-4 kromek pieczywa posmarowanego margaryną Optima Cardio.
Produkt do smarowania pieczywa.
Składniki
sól (0,4 %)
barwnik (karoteny)
aromat
regulator kwasowości (kwas cytrynowy)
emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych)
witaminy (A, D)
woda
Zawartość tłuszczu: 45 %
oleje i tłuszcze roślinne (rzepakowy, palmowy, kokosowy)
roślinne estry sterolu (sterole roślinne 5,4 %)
Adres producenta
Bunge Polska Sp. z o.o.
ul. Niepodległości 42,
88-150 Kruszwica,
Polska
Adres zwrotny
Bunge Polska Sp. z o.o.
ul. Niepodległości 42,
88-150 Kruszwica,
Polska
Przechowywanie
Przechowywać w lodówce w temperaturze od +4 °C do +10 °C.
Wartości odżywcze | Wartość odżywcza /100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 1665 kJ / 405 kcal |
Tłuszcz | 45 g |
w tym kwasy tłuszczowe: | |
- nasycone (z wyłączeniem 5,4 g steroli**) | 13 g |
- jednonienasycone | 23 g |
- wielonienasycone | 9 g |
Węglowodany | 0 g |
w tym cukry | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0,4 g |
Witamina A | 900 µg (113 %*) |
Witamina D | 7 µg (140 %*) |
Dzienne referencyjne wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych). | |
100 g produktu zawiera 5,4 g steroli roślinnych oraz 1,9,g kwasu alfa-linolenowego (Omega 3). | |
**Sterole roślinne nie wnoszą udziału do wartości energetycznej. |