Kategorie sklepu

Opis produktu

Olej z pestek dyni otrzymywany jest poprzez tłoczenie pestek dyni i wyróżnia się charakterystyczną dla nich ciemnozieloną barwą oraz unikalnym smakiem i zapachem. Z tego względu stanowi wspaniały dodatek do zup, surówek, sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Olej dyniowy charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymywaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Dodatkowo produkt zawiera witaminę D, która pomaga w utrzymywaniu zdrowych kości oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

Składniki

olej z pestek dyni tłoczony na zimno

cholekalcyferol (witamina D)

Adres producenta

Oleofarm Sp. z o.o.
ul. Mokronoska 8
52-407 Wrocław

Adres zwrotny

Oleofarm Sp. z o.o.
ul. Mokronoska 8
52-407 Wrocław

Przechowywanie

Uwaga! Może wytrącić się naturalny osad.

Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Producent

OLEOFARM

Wartości odżywcze 100 ml:
Wartość energetyczna (energia) 3389 kJ/824 kcal
Tłuszcz, w tym: 92 g
kwasy tłuszczowe nasycone 18 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone 26 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone 48 g
Węglowodany, w tym: 0 g
cukry 0 g
Białko 0 g
Sól 0 g
Witamina D 5 µg (200 j.m., 100% referencyjnej wartości spożycia)
Omega-6 (kwas linolowy) 47 g
Omega-9 (kwas oleinowy) 25 g
Jedna porcja (50 ml) zawiera: 50 ml oleju z pestek dyni tłoczonego na zimno i 100 j.m. witaminy D (2,5 µg; 50% referencyjnej wartości spożycia).
Polecane produkty