Kategorie sklepu

Marka

Oleofarm

Opis produktu

Olej z wiesiołka uzyskiwany jest z nasion wiesiołka metodą tłoczenia na zimno. Może być wykorzystywany do sporządzania surówek i sałatek, a także jako dodatek do dań mięsnych i rybnych podawanych na zimno. Olej z wiesiołka charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych, do których należą kwasy omega-6. Kwasami z rodziny omega-6 są: kwas linolowy (LA) oraz kwas gamma-linolenowy (GLA) zawarte w oleju z wiesiołka. Kwas linolowy pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 10 g LA dziennie. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

Składniki

olej z nasion wiesiołka tłoczony na zimno

Adres producenta

Oleofarm Sp. z o.o.
ul. Mokronoska 8
52-407 Wrocław

Adres zwrotny

Oleofarm Sp. z o.o.
ul. Mokronoska 8
52-407 Wrocław
tel. 71 316 94 55
www.oleofarm.pl

Przechowywanie

Uwaga! Może wytrącić się naturalny osad.

Przechowywać w temperaturze pokojowej w suchym i ciemnym miejscu.

Wartości odżywcze 100 ml:
Wartość energetyczna (energia) 3419 kJ/832 kcal
Tłuszcz, w tym: 92 g
kwasy tłuszczowe nasycone 7,5 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone 8,5 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone 76 g
Węglowodany, w tym: 0 g
cukry 0 g
Białko 0 g
Sól 0 g
Omega-6 (kwas linolowy) 68 g
Omega-6 (kwas gamma-linolenowy) 7,7 g
Omega-9 (kwas oleinowy) 7,5 g
Polecane produkty