Marka
Kamis
Opis produktu
Przyprawia się nim potrawy już od 5000 lat! Jego łacińska nazwa pochodzi od słowa „carus" i oznacza rzecz cenną, ukochaną. Zauważyłem, że najwięcej kminku używaj Czesi: do gulaszu, flaków, grzybowych sosów i zup, żurku oraz kapusty. Austriacy uwielbiają dodawać go do ciężkich, pieczonych, smażonych i duszonych potraw mięsnych oraz sałatek ziemniaczanych. Na Bałkanach jadłem pożywną prežgankę - zupę z zasmażki z kminkiem. Kminek ma też wykwintną odsłonę: Brytyjczycy serwują do herbaty ciastka z kminkiem, podawane na ciepło z masłem.
Czy wiesz, że...
kminek ma tak intensywny aromat, ze tłumi smak innych przypraw? Dlatego używa się go z wyczuciem.
Zalecenia dla alergików
Seler - Może zawierać
Gorczyca - Może zawierać
Zboża zawierające gluten - Może zawierać
Soja - Może zawierać
Mleko - Może zawierać
Jaja - Może zawierać
Adres producenta
McCormick Polska S.A.
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska
Adres zwrotny
McCormick Polska S.A.
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska
Więcej inspiracji znajdziecie na:
www.facebook.com/Kamis. Życie ze smakiem
www.kamis.pl
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.