Marka
Sante
Opis produktu
Chia (szałwia hiszpańska) jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Dawniej ceniona przez Inków i Azteków. Nazywana przez Indian „pokarmem dla biegaczy" lub „cudownym ziarnem".
Nasiona chia są powszechnie cenione za swoje unikalne właściwości:
- nie zawiera cukrów;
- bardzo niska zawartość soli;
- naturalne źródło białka;
- wysoka zawartość błonnika;
- wysoka zawartość: wapnia, magnezu, żelaza i fosforu;
- wysoka zawartość: kwasów tłuszczowych Omega-3.
Zawarty w nasionach chia kwas alfa-linolenowy (ALA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie.**
Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Kwas oleinowy jest tłuszczem nienasyconym. Fosfor przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.**
** Już 15 g nasion chia spożywanych regularnie w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia, pomoże osiągnąć powyższy efekt zdrowotny.
Nasiona chia są podstawą wielu inspiracji kulinarnych i znajdują zastosowanie jako:
- dodatek do wypieków (pieczywa i ciast);
- dodatek do dań (zup, gulaszu/bigosu, potraw na bazie warzyw);
- dodatek do sałatek, płatków śniadaniowych (owsianki, musli);
- dodatek do produktów mlecznych (jogurtu, kefiru);
- dodatek do koktajli owocowych (na bazie mleka lub napojów roślinnych).
Żywność funkcjonalna - Na zdrowie!
Żywność funkcjonalna - to żywność zawierająca substancje bioaktywne, takie jak błonnik, prebiotyki, witaminy, składniki mineralne i inne. Dzięki nim żywność funkcjonalna wykazuje korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji naszego organizmu.
Adres producenta
SANTE A. Kowalski sp. j.
ul. Jagiellońska 55A
03-301 Warszawa
Adres zwrotny
SANTE A. Kowalski sp. j.
ul. Jagiellońska 55A
03-301 Warszawa
Uwagi o produktach Sante prosimy kierować do Serwisu Konsumenta:
serwis@sante.pl
Więcej informacji znajdziesz na:
www.sante.pl
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wartości odżywcze | w 100 g produktu |
---|---|
Wartość energetyczna | 1924 kJ/ 467 kcal |
Tłuszcz w tym | 34 g |
kwasy tłuszczowe nasycone | 2,8 g |
kwasy tł. jednonienasycone | 1,8 g |
kwasy tł. wielonienasycone | 28 g |
Węglowodany | <0,5 g |
w tym cukry | 0 g |
Błonnik | 34 g |
Białko | 23 g |
Sól | 0,04 g |
Składniki mineralne: | |
Fosfor | 860 mg (123%)* |
Żelazo | 9,6 mg (69%)* |
Wapń | 624 mg (78%)* |
Potas | 407 mg (20%)* |
Magnez | 335 mg (89%)* |
* % Referencyjnej Wartości Spożycia dla osób dorosłych. | |
100 g nasion szałwii hiszpańskiej zawiera: 22 g kwasu alfa-linolenowego ALA (Omega 3); 6,2 g Linolowego (Omega 6) |