Kategorie sklepu

Marka

Optima

Opis produktu

Klinicznie udowodniono, że sterole roślinne obecne w Optimie Cardio Potas+ obniżają poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Ograniczenie spożywania sodu pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. 30 g to dzienna zalecana porcja Optimy Cardio Potas+. Efekt obniżenia poziomu cholesterolu o 7-10 % uzyskuje się w ciągu 2-3 tygodni przy konsumpcji od 1,5 do 2,4 g steroli roślinnych dziennie, czyli 2-4 kromek pieczywa posmarowanego margaryną Optima Cardio Potas+. Produkt do smarowania pieczywa

Składniki

przeciwutleniacz (mieszanka naturalnych takoferoli, estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego)

aromat

emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych)

Zawartość tłuszczu: 45 %

chlorek potasu

regulator kwasowości (kwas cytrynowy)

woda

witaminy (A, D)

oleje i tłuszcze roślinne (rzepakowy, palmowy)

barwnik (karoteny)

roślinne estry sterolu (sterole roślinne 5,4 %)

Adres producenta

Bunge Polska Sp. z o.o.
ul. Niepodległości 42,
88-150 Kruszwica,
Polska

Adres zwrotny

Bunge Polska Sp. z o.o.
ul. Niepodległości 42,
88-150 Kruszwica,
Polska

Przechowywanie

Przechowywać w lodówce w temperaturze od +4 °C do +10 °C.

Wartości odżywcze /100 g
Wartość energetyczna 1665 kJ / 405 kcal
Tłuszcz 45 g
w tym kwasy tłuszczowe:
- nasycone (z wyłączeniem 5,4 g steroli**) 13 g
- jednonienasycone 23 g
- wielonienasycone 9,0 g
Węglowodany 0 g
w tym cukry 0 g
Białko 0 g
Sól 0 g
Witamina A 900 μg (113 %*)
Witamina D 7,5 μg (150 %*)
Potas 300 mg (15 %*)
*Dzienne referencyjne wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych).
**Sterole roślinne nie wnoszą udziału do wartości energetycznej. 100 g produktu zawiera 5,4 g steroli roślinnych oraz nie więcej, niż 0,12 g sodu.
Polecane produkty