Marka
Optima
Opis produktu
Klinicznie udowodniono, że sterole roślinne obecne w Optimie Cardio Potas+ obniżają poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Ograniczenie spożywania sodu pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. 30 g to dzienna zalecana porcja Optimy Cardio Potas+. Efekt obniżenia poziomu cholesterolu o 7-10 % uzyskuje się w ciągu 2-3 tygodni przy konsumpcji od 1,5 do 2,4 g steroli roślinnych dziennie, czyli 2-4 kromek pieczywa posmarowanego margaryną Optima Cardio Potas+. Produkt do smarowania pieczywa
Składniki
witaminy (A, D)
emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych)
przeciwutleniacz (mieszanka naturalnych takoferoli, estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego)
roślinne estry sterolu (sterole roślinne 5,4 %)
aromat
chlorek potasu
regulator kwasowości (kwas cytrynowy)
barwnik (karoteny)
woda
Zawartość tłuszczu: 45 %
oleje i tłuszcze roślinne (rzepakowy, palmowy)
Adres producenta
Bunge Polska Sp. z o.o.
ul. Niepodległości 42,
88-150 Kruszwica,
Polska
Adres zwrotny
Bunge Polska Sp. z o.o.
ul. Niepodległości 42,
88-150 Kruszwica,
Polska
Przechowywanie
Przechowywać w lodówce w temperaturze od +4 °C do +10 °C.
| Wartości odżywcze | /100 g |
|---|---|
| Wartość energetyczna | 1665 kJ / 405 kcal |
| Tłuszcz | 45 g |
| w tym kwasy tłuszczowe: | |
| - nasycone (z wyłączeniem 5,4 g steroli**) | 13 g |
| - jednonienasycone | 23 g |
| - wielonienasycone | 9,0 g |
| Węglowodany | 0 g |
| w tym cukry | 0 g |
| Białko | 0 g |
| Sól | 0 g |
| Witamina A | 900 μg (113 %*) |
| Witamina D | 7,5 μg (150 %*) |
| Potas | 300 mg (15 %*) |
| *Dzienne referencyjne wartości spożycia witamin i składników mineralnych (dla osób dorosłych). | |
| **Sterole roślinne nie wnoszą udziału do wartości energetycznej. 100 g produktu zawiera 5,4 g steroli roślinnych oraz nie więcej, niż 0,12 g sodu. |